Info och tips


 Plantering

Enligt litteraturen är lucker, väldränerad jord A och O för liljor. Vår erfarenhet är däremot att liljor inte alls är kräsna. Själva planterar vi liljorna i mullrik, kompakt lerjord och det går utmärkt.


Liljor ska planteras djupt, lökens övre del bör ligga 10 – 20 cm under jord. När liljorna börjar växa anlägger de nämligen rötter på stammen, ovanför löken.


Tänk på att kvalitén på lökarna snabbt försämras när de har tinat och ligger utan torv om de inte planteras direkt. Plantera därför era lökar så fort som möjligt efter att ni har köpt dem. Om ni ändå måste förvara dem ett tag innan ni planterar funkar det att lägga dem (i högst två veckor) i kylskåpet i en plastpåse, alternativt plantera dem i kruka så länge.


Härdighet

Förmågan att övervintra beror på sort, läge och vinterkyla. Hos oss övervintrar de allra flesta liljorna på åkern, utan täckning etc.


En lilja som planteras på våren blommar ett visst antal veckor senare (se sortlistan). Liljor som övervintrat brukar blomma i juli.


Om man plockar av liljan med hela stjälken försvinner dess möjlighet att dra ner näring från bladen till löken. För att få en så stor och rikblommig lilja som möjligt nästkommande år, bör så mycket som möjligt av stjälken med blad lämnas kvar. Även om hela liljan plockas vid marken kommer den att blomma nästkommande år men den blir inte lika stor och rikblommig. Om inte liljan plockas bör ändå de vissna blommorna tas bort då fröbildandet tar näring från löken.


Höjd

Uppgifterna om de olika liljesorternas höjd är den som uppges av vår leverantör. I praktiken påverkas höjden av en mängd faktorer. I ett soligt läge blir liljorna lägre och i skugga högre. Inomhus blir de högre än utomhus. Utomhus blir liljorna högst om de växer skuggigt bland andra höga växter. Efter ett par år kan de då bli uppemot två meter höga. Höjden som anges för respektive sort bör därför endast ses som en ungefärlig riktlinje om de odlas utomhus i direkt sol.